16.11.2016

Pyykin pyöritys, mun ihan lemppari kotihommista! Ainoastaan siitä puhtaan, viikatun pyykin kaappiin viemisestä en tykkää yhtään. Myönnän olevani vähän nipottaja pyykkäämisen suhteen, mutta olen opetellut löysäämään. Meidän taloudessa on kuitenkin kaksi ihmistä, jotka tätä arkea pyörittää ja kompromisseihin on sopeuduttava. Itse pesen siis mustat ja punaiset pyykit erikseen, mutta annan miehen pestä sekalaista tummaa. Valkoiset olen silti tyrannimaisesti käskenyt pestä erillään.

Tässä meidän uudessa kodissa on ihan siedettävä kodinhoitohuone. Muuttaessa siellä ei tosin ollut yhtään hyllyä tai kaappia, mutta olen haalinut sekalaisia kirppiksiltä. Nyt kaikella on paikkansa. Pyykkirumban lisäksi kodinhoitohuone toimii saunan pukuhuoneena ja myös jonkinasteisena kuraeteisenä.

Yksi parhaista hankinnoista on Ikean seinään kiinnitetyt kiinteät pyykinkuivaustelineet. En osaa haaveilla kuivausrummusta, vaikka se kuulemma helpottaisi arkea, mutta pelkään vähän sen pilaavan vaatteet. Mulla on tietysti omat, miehen mielestä ihan älyttömät, säännöt miten vaatteet laitetaan kuivumaan. Kuulostaa ihan naurettavalta kun sen näin kirjoittaa, mutta saan kai mä olla pedantti edes jossain asiassa. Annan kuitenkin muiden, myös miehen, ripustaa pyykit omalla vuorollaan ihan just niin kuin itse haluaa.


Vähän aikaa sitten löysin Hyvä Pyykin, jolla nyt pestään kaikki meidän perheen vaatteet ja kodintekstiilit. Etsin kokonaan zeoliititonta pesuainetta, koska aioin jatkaa tauon jälkeen Avan kanssa kestovaippojen käyttöä. Siitä ei tullut mitään, neiti oli äidin kanssa eri mieltä. Mutta pesuaine jäi, enkä aio vaihtaa.

Zeoliitti on pesuaineessa pelkkä täyteaine, joka voi aiheuttaa allergisia reaktioita, haalistaa vaatteita ja tukkii pesukoneen. Törmäsin siitä kertoviin juttuihin silloin, kun pari vuotta sitten alettiin käyttää kestovaippoja. Zeoliitti tukkii myös vaipat. Ennen rainbowin pyykkipulveri oli zeoliititonta ja käytin sitä, mutta sitä muutettiin joku aika sitten ja samalla lisättiin tuoteselosteeseen zeoliitti. Kyllä mun mielestä tuntuu myös paremmalta käyttää ainetta, joka ei pilaa kallista konetta.
Multa on muutama kerta jo kyselty kokemuksia Hyvä Pyykki -pesuaineesta, eikä mulla ole mitään huonoa sanottavaa. Aine on kokonaan hajutonta. Koneesta tullessa pyykki ei tuoksu eikä haise miltään, ainoastaan tuntuu märältä. Tavallaan kaipaan jotain sellaista mietoa "puhtaan pyykin tuoksua" mutta pärjään ilmankin. Koskaan silti pyykkiä tällä pestessä ei ole tullut olo, että vaatteet olisivat jääneet tunkkaisiksi.

Pesuainepakkauksen mukana tulee varsinaisen pesupulverin lisäksi pesukoneen puhdistusaine ja pesuntehostaja/valkaisuaine. Puhdistusaine on sitruunahappoa, jolla puhdistetaan koneesta zeoliittijäämät ennen pesuaineen käyttöönottoa. Valkaisuainetta olen toistaiseksi käyttänyt vain valkoisen pyykin kanssa yhden ruokalusikallisen verran, vaikka ohjeessa sanotaan, että sitä voi käyttää myös kirjopyykin seassa pesuntehostajana puolikkaalla annostuksella. Varsinainen valkopesuaine on jäänyt tämän jälkeen kokonaan käyttämättä.Hyvä Pyykki on Virtasen maalitehtaan valmistamaa ja jälleenmyyjät löytyvät firman sivuilta. Tuote on siis kaiken huipuksi kotimainen. Tuotetta kai suositellaan erityisesti allergikoille, mutta oikein kelpo ihan tavallisellekin lapsiperheelle. Maksoin 8kg ämpäristä 37€ ja annostelen pulveria puolen desilitran mitallisen per koneellinen pyykkiä. Kahdeksan kiloa siis riittää ihan jonkun aikaa, vaikka meillä pyörii pyykkikone lähes päivittäin.

Hauskoja pyykkäyshetkiä teillekin! Mikä on sun lemppari kotihommista?

14 kommenttia:

 1. Tämä teksti vois olla mun kynästä!😄 meilläkin on neljä lasta, joten pyykkiä riittää, mutta onneksi pyykinpesu - kaikkine vaiheineen- on lempihommaani! Mulla on kans aika tarkat lajitteluhommat ja "säännöt", miten pyykki pitää ripustaa, mutta annan kyllä miehen vuorollaan laittaa ne miten itse haluaa. Pääasiahan se on että puhdasta tulee. 😄
  Kiitos tuosta pesuainevinkistå, täytyykin tutustua!
  Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, joku muu jolla on samoja pakkomielteitä :D

   Kokeile ihmeessä tuota, on oikein hyvin toimiva pesuaine!

   Poista
 2. Mulla sama,muuten kivaa hommaa tuo pyykkäys mut paikoilleen vienti tylsintä. Mut kysynpä sulta et entä pyykkien pesuasteet; tohitko sää pestä 60 asteessa vaikka olis merkitty et 40 asteessa? Vai ostatko edes sellaisia vaatteita joissa on merkitty 40ast.
  Määki niin tykkään et aloit kirjoittaa uudelleen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pesen lakanat, pyyhkeet ja alusvaatteet 60 asteessa, mutta oikeastaan kaikki muut 40. Jos on tullu lapsilla isompia vahinkoja, niinkuin meidän kolmevuotiaalla melkein joka päivä, pesen 60 ne vaatteetkin. Mutta puhdasta on tullu 40:kin niin en nää tarpeelliseksi pestä korkeemmalla lämpötilalla...

   Poista
  2. Itse tykään miehenä kanssa tuosta pyykinpesusta! Tykään pestä pyykit vanhan mallisella pulsaattoripesukoneella! Pidän kun on isokasa pyykkiä kerralla pestävän kyllä siinä kuluu päivä mukavasti nostalkian merkeissä!Pesn kanssa lakanat sekä pyyhkeet ja alusvaateet ainakin 60 asteessa! Olen pesyt runsaan 10 vuotta pyykkiä pulsaattorikoneella! Viimeksi eien olin pyykillä! laitoin osan ulos kuivumaan näin tulee vateisiin raikas tuoksu!

   Poista
  3. Hauska kuulla, jatka samaan malliin!

   Poista
  4. Kiitos kannustamisesta pyykinpesussa pulsaattoripesukoneella! Ensi tai seuraavalla viikolla olisi tarkoitus pestä pyykkiä nostalkisella tavalla!Pidän siitä! Onko noita Vitasen maalitehtaan pesuaineita saatavana pinenpiä pakkauksia? Itse pesen yleensä kaikki sekaisin joskus joitain punaisia keskenään! En vielä ole pahemmin onnistunut värjäämään pyykkejä vaikka pesen sekaisin ja vanhalla pulsaattoripesukoneella!

   Poista
  5. En osaa sanoa tarkemmin pakkauskoista, se varmaan selviää jos otat yhteyttä johonkin jälleenmyyjistä :)

   Poista
  6. Meillä myyy värisilmä liike täytyy käydä hakemassa kokeiluun sieltä! Onhan se aika isopakkaus mutta kyllä toi säilyy ja ja varmaan kuluu!Keskiviikona olin taasen mieli puuhassa kun pesen ison kasan pyykiä pulsaattorikoneella mökillä!

   Poista
 3. Nämä kompromissit minäkin aupairina olen ehtinyt huomaamaan. ;)

  VastaaPoista
 4. Mä oon just samanlainen, mutta mulla se hyvä (ja huono ) puoli että mies ei pyykkää koskaan. Mulla on myös oma sääntö miten viikataan ja kaappiin laitetaan oikein päin ja alimmaksi, että lapset ei aina Ota samaa paitaa (ottavat aina päällimmäisenä olevan). Mä käytän allegroa, sekin on kotimainen. Voisi seuraavaksi kokeillakin tuota hyvä pyykkiä :)

  VastaaPoista
 5. Mistä oot ostanu tota pesuainetta? En löydä jälleenmyyjää kanta-hämeen alueelta eikä virtasen maalitehtaan sivuilta pongattu hyvinkään jälleenmyyjäkään tuottanut tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Oon ostanut Sähkö WIISI Oy -nimiseltä yritykseltä. Tunnen omistajan henk.koht. enkä siksi tiedä, miten toimittavat. Mutta yritys sijaitsee Mäntsälän Ohkolassa, ei kovin kaukana Hyvinkäästä. Kannattaa ottaa yhteyttä sinne vaikka sähköpostilla tai puhelimitse. Tiedot saa ainakin yrityksen omilta nettisivuilta :)

   http://sahkowiisi.fi/yhteystiedot/

   Poista