14.11.2017

Nyt meillä on se! Ihan jonkun aikaa sitä mietittiin, pohdittiin ja suunniteltiin. Ja lopulta saatiin aikaiseksi se hankkia. Musta, nätti pönttöuuni olohuoneeseen.

Meillä oli ennen tulisijaa pelkkä sähkölämmitys ja jo taloa ostaessa mietittiin lämmityskuvioita. Tuohon ratkaisuun päädyttiin myös esteettisistä syistä. Onhan takka tosi kodikas. Pohjatyöt takkaa varten tähän taloon oli tehty jo rakennusvaiheessa, vain pieni korotusosa piti tehdä lisäksi. Mitään valtavan kokoista uunia tätä reilun sadan neliön lämmittämistä varten ei kannattanut muurauttaa ja siksi valittiin pönttöuuniin, joka kokoonsa suhteutettuna varaa hyvin lämpöä.

Pohjanmaan tiilirakenteelta tuli ensin kaikki uunin osat, kuoret ja tiilet sun muut. Ja ehkä viikkoa myöhemmin muurari kokoamaan sen. Hormia odoteltiinkin sitten vähän kauemmin, mutta kuusi viikkoa myöhemmin sekin saatiin paikoilleen. Vielä siitä puuttuu luukun eteen lattialle tuleva eduspelti tai -lasi, ei olla edes päätetty kumpi.

Nyt on sitten reilun viikon verran taisteltu ja lopulta alkaa näyttää siltä, että se ehkä pelittää. Vetää oikeaan suuntaan myös silloin, kun siinä ei polteta mitään. Enää täällä ei haise jatkuvasti savulta, ihanaa.Viikko on alkanut jotenkin leppoisasti. Eilen illalla saatiin Valden kanssa naapuruston naiset vieraiksi, kun Hannu lähti neljän isoimman kanssa kyläilemään muualle. Niistä illoista saa aina virtaa arkeen ihan uudella tavalla.

Paljon vaikuttaa myös se, että vauva tuntuu muuttuvan koko ajan tyytyväisemmäksi. Nyt kun se on alkanut myös hymyilemään, tuntuu, että myös itse saa vauvan kanssa kommunikoinnista jotain takaisin. Myös isommat ovat ihan uudellat tavalla innostuneet juttelemaan Valdelle.
Ensi viikonloppuna olen lasten kanssa keskenään kotona, kun Hannu lähtee sukunsa miesten kanssa mökkireissulle. Mutta huomenna menen ihan yksin pilatestunnille. Ensimmäistä kertaa ilman vauvaa johonkin muualle kuin lähikauppaan.

4 kommenttia:

 1. Mä rakastan pönttöuuneja! Ne tuo mieleen lapsuuden kultaiset ajat ja mökin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä ihania! Ensin pohdittiin, että tuntuuko hassulta laittaa sellainen, kun talo on kuitenkin näin uusi, 10 vuotta sitten rakennettu. Mutta nyt tuntuu jo, että tuo olis ollut meillä aina ☺️

   Poista
 2. Onpahan aivan mahdottoman hieno pönttöuuni!! Ihana 💗

  VastaaPoista